Коли стоматолог не може вилікувати зубний біль

Беручи участь в якості доповідача в конференціях та вебінарах, перш за все розумію, що це дає можливість гарно структурувати для себе вже здобуті знання.
Минула доповідь знову підтвердила цю думку. Тож по свіжим слідам викладу коротенько тези. 

лікар невролог Бувайло Інна Вікторівна
Говорили про атипову одонталгію. Що це таке? Один з підтипів ідіопатичного лицьового болю, який вкрай складно діагностується на початкових етапах. Зазвичай людина відвідує стоматолога, ортодонта, щелепно-лицьового хірурга десятки разів. Безуспішно видаляючи зуби або виконуючи інші стоматологічні маніпуляції.

Характеристики болю: глибокий, важкий, ниючий, час від часу посилюється до інтенсивного стріляючого. Виникає в денто-альвеолярних ділянках, яснах, іноді губах. Біль турбує більше 2 годин на добу, турбує щодня, триває більше 3 місяців поспіль. Іноді бувають періоди ремісій – короткочасна відсутність болю на декілька місяців.

Зустрічається частіше у жінок (співвідношення до чоловіків 2:1), переважно після 45 років, особливо часто після повторних стоматологічних втручань.


Тож коли я на прийомі бачу пацієнта з видаленими зубами на одній половині щелепи, я одразу думаю про атипову одонталгію. 

Лікування трициклічними антидепресантами або іншими психотропними засобами практично завжди дає хороший результат. Іноді доводиться вдаватись до більш ефективних процедур, на зразок ботулінотерапії. 

У будь-якому випадку – цей біль виліковний.

G
M
T
Y
Звукова функція обмежена 200 символами

Коментарі

Підпишіться на оновлення блогу