Навіщо звертатись до невролога

Якось мені довелося писати невелику статтю про те, коли і з якими проблемами потрібно звертатися до невролога для веб-сайту клініки, в якій я працювала. Вийшло дуже цікаво і доступно.
Тому я хотіла би розпочати свою розмову про потрібність і корисність неврології саме з неї.


Всі хвороби від нервів – кажуть у бородатому жарті. Тим не менш, у цих словах є частка істини.
Неврология
Нервова система – частина нашого організму, яка виконує найважливішу функцію: дозволяє адаптувати нас з вами до умов навколишнього середовища, що швидко змінюються, вчасно і правильно відреагувати, пристосуватися, зберегти в робочому режимі всі інші органи та системи.
Тому, як тільки нервова система виходить ладу, настає збій в інших: серцево -судинній, опорно-руховій, в органах травлення і виділення і, звичайно, у психічній сфері.
І, відповідно, при первинній патології цих органів та систем також вторинно може страждати нервова система.
За даними різних клінік, саме вторинне враження нервової системи - соматоневрологія - зустрічається у практиці невролога з частотою до 80%.

У кожного віку є свої, найчастіші захворювання нервової системи.


  • Для молодих пацієнтів (до 30 років) є актуальною, перш за все, діагностика головних болей.
Важливо розпізнати ранню гіпертонію, мігрень, кластерні головні болі, іноді - пухлини мозку та судинні мальформації (вроджена патологія судин головного мозку, небезпечна ймовірністю їх розриву).
Також у молодому віці може дебютувати розсіяний склероз - не таке вже рідкісне і вельми грізне захворювання, що призводить до інвалідизації.
Варто занепокоїтись при появі короткочасного оніміння кінцівок на одній стороні тіла, епізодів хиткості під час ходьби, епізодів порушення зору.


  • У віковій групі від 30 до 40 років починають проявлятися захворювання опорно-рухового апарату: болі в спині, шиї.
Невролог при таких захворюваннях допомагає не пропустити вторинне ураження периферичної нервової системи: ущемлення спинномозкових корінців міжхребцевими дисками, які починають зношуватися.
Необхідно звернути увагу на болі у спині, які віддають в руку чи ногу, і які супроводжуються слабкістю в кінцівці, почуттям оніміння.


  • Із 40 років починає поступово давати про себе знати серцево-судинна система: перші гіпертонічні напади, болі в серці.
У такій ситуації важливо вчасно розпізнати гіпертонію, ішемічну хворобу серця та прояви дегенеративно-дистрофічних захворювань хребта.


  • Після 50 років пацієнти також скаржаться на запаморочення, хиткість під час ходьби, головні болі, але вже як прояв хронічної ішемічної хвороби головного мозку - наслідок атеросклеротичного ураження судин.


Крім того, в будь-якому віці показанням для звернення до невропатолога є: тремтіння (тремор) кінцівок (однієї кінцівки), напади знепритомнення із судомами та без них, двоїння перед очима (постійне та періодичне), біль в обличчі, слабкість м'язів обличчя, порушення мовлення, чутливості, періодична слабкість м’язів, порушення пам’яті та уваги.

Це короткий перелік розладів та змін в організмі, які можуть виявитися неврологічними захворюваннями.
Розпізнавши їх своєчасно, можна значно знизити ризик більш серйозних проблем у майбутньому.

Коментарі

Підпишіться на оновлення блогу