Парестетична ноталгія

Парестетична ноталгія – захворювання, яке добре маскується. Ця складна для сприйняття назва перекладається  як, пекучий біль або свербіж в спині. Ноталгія – біль в спині, пар естетична – пекучий, сверблячий, поколюючий. Зазвичай, пацієнти з парестетичною ноталгією звертаються до дерматологів і проходять достатньо багато досліджень, перш ніж опиняються на прийомі у невролога.

Парестетична ноталгія


Пацієнти звертаються зі скаргою на постійне відчуття свербежу, пекучого болю, підвищеної чутливості в підлопаточній ділянці і плечі переважно зліва, хоча бувають і двобічні варіанти.  Частіше хворіють жінки старше 50 років. В разі достатньо тривалого захворювання, в цих ділянках відмічається гіперпігментація.

Які неврологічні причини приводять до цього? На сьогодні не існує  чіткого розуміння походження хвороби. Однією з найпоширеніших теорій є така, що описує її, як нейропатію – пошкодження/подразнення нервових корінців диском або суглобом шийного відділу хребта. Можливо, таке підтримання неприємного відчуття відбувається за рахунок аномального механізму контролю свербіння в центральній нервовій системі.

Оскільки ноталгія має періоди загострення і ремісій, лікування застосовується відповідно. Препарати, як правило, ті самі, що і при невропатичному болю: протисудомні, антидепресанти. Непоганий, проте короткочасний ефект від застосування місцевих засобів – пластирі з капсаіцином, або лідокаїном.

Останніми роками все частіше і з більшим успіхом застосовуються інтервенційні процедури, наприклад блокада зірчастого ганглія, трансфорамінальні стероїдні ін’єкції на шийному рівні.

Найбільш ефективними вважаються ботулінотерапія сверблячої ділянки або/та черезшкірна електрична стимуляція нервів.

Коментарі

Підпишіться на оновлення блогу