Нетипові форми мігрені

Коли ми чуємо про мігрень, ми, зазвичай, уявляємо однобічний головний біль, що іноді  може віддавати в око. Проте, існують  рідкісні форми мігрені, які досить складно діагностувати.
👩‍ ⚕️ В цьому пості я поділюсь випадком такої рідкісної форми головного болю, а саме – лицьової мігрені (orofacial migraine).

Інна Вікторівна Бувайло, лікар-невролог
Інна Вікторівна Бувайло, лікар-невролог
✅ Пацієнт 43 років, хворіє з 18 років. Скаржиться на напади інтенсивного ниючого (до 10 балів за шкалою ВАШ) болю в правій половині обличчя. Біль починається з внутрішнього кута ока, розповсюджується в верхню щелепу, зрідка – в нижню, супроводжується нудотою, світлобоязню, посилюється від різких запахів, гучних звуків, фізичного навантаження. Не супроводжується почервонінням ока, сльозотечею, виділенням рідини з ніздрі та будь-якими іншими вегетативними проявами.

✅ Тривалість нападів до доби, біль зменшується після прийому ацеклофенаку.
Частота нападів збільшується в осінній або весінній періоди - практично щоденні. В інший час – до 2 - 3 на місяць.

✅ Проведено дообстеження: виконано МРТ головного мозку та мосто-мозочкових кутів – без патології. Виключено вторинний механізм болю: пацієнта оглянуто офтальмологом, отоларингологом, стоматологом.
‼️ Згідно діагностичних критеріїв Internional Classification Orofacial Pain (ICOP) 2018 р, діагностовано лицьову мігрень (5.1.1 Orofacial migraine ) та призначено превентивну терапію – топірамат в дозі 100 мг (розпочинаючи з 25 мг, збільшували дозу щотижня на 25 мг).
Під час лікування поступово зменшувались частота і інтенсивність нападів, відповідно - кількість вживаних знеболювальних засобів також зменшувалась. Наприкінці 3-го місяця прийому, за відсутності нападів, препарат було відмінено.

🧐 На сьогодні триває 4-й тиждень спостереження після проведеної превентивної терапії – напади не поновились.
 

Коментарі

Підпишіться на оновлення блогу