Лікування ПТСР

Наша країна переживає вкрай складні часи. Війна, окрім фізичних чинників впливу, має велику складову психологічного навантаження. Все частіше, надаючи допомогу при різноманітних формах болю, ми стикаємося з потребою психотерапевтичної допомоги пацієнтам. На жаль, поки що посттравматичний  стресовий  розлад (ПТСР – психоневрологічний стан після перенесених травмуючих подій), кількість пацієнтів з яким зростає у геометричній прогресії, не завжди вчасно діагностується.

Діагностика ускладнюється з кількох причин. Частина пацієнтів описує скарги з фізикальними проявами, як то: біль в серці, підвищення тиску, головний біль, травми різних частин тіла. Таким чином, лікар фокусується на лікуванні окремих проявів захворювання і не надає уваги психологічним проявам. Також самі пацієнти часом заперечують можливість впливу психотравмуючого фактора.


 

  👨 🔬 Як вчасно  і правильно діагностувати ПТСР?  

За критеріями Діагностичного та статистичного посібника з психічних розладів Американської психіатричної асоціації (DSM-V), які включають такі 5 пунктів:

  Критерій А.  Наявність в анамнезі психічної травми, коли життя людини або її близького друга чи родича прямо (воєнні дії, тортури, політичний геноцид,  природна чи техногенна катастрофа, зґвалтування) чи опосередковано (свідок вбивства, надзвичайної ситуації тощо) піддавалося небезпеці.

  Критерій B. Симптоми вторгнення (негативні спогади, асоціації з психічною травмою, нічні жахи).

  Критерій C. Симптоми уникнення: бажання хворого абстрагуватися від будь-яких зовнішніх (новини, чутки, місця, де сталася травматична подія) чи внутрішніх (спогади, небажання спати через нічні жахи) нагадувань про причину травми.

  Критерій D. Наявність негативного, депресивного настрою, апатичні зміни в поведінці.

  Критерій E. Гіперзбудження: генералізація поведінкових реакцій на незначний стресовий чинник за типом «бий або біжи».

Які фізіологічні зміни відбуваються в головному мозку після впливу таких чинників?   Мигдалеподібне тіло  (corpus amygdaloideum)  -  одна із структур головного мозку, яка відповідає за виникнення і формування емоцій (страху) розташована  глибоко в білій речовині скроневих долей головного мозку. В разі дії стресового чинника вона надсилає імпульси в ділянку гіпокампа (центр короткострокової пам’яті), острівця (один із центрів, які відповідають за виникнення емоцій) і префронтальної кори (центр когнітивних функцій). Остання, аналізуючи отриману інформацію, передає сигнали в розташовані нижче структури, зокрема в гіпоталамус, який завдяки гіпоталамо-гіпофізарно-наднирковій осі спричиняє відповідь організму на стресовий чинник, збільшуючи концентрацію гормонів стресу (адреналіну, норадреналіну, кортизолу) в крові.

При тривалому впливі стресових чинників  ця вісь активована постійно та після закінчення їхнього впливу активність також зберігається. Відповідно, людина має весь набір фізіологічних проявів цієї активності: підвищена тривожність, депресія, надмірна збудженість, напади люті, яскраві негативні спогади, нічні жахи.

  👥 Наразі ми спостерігаємо таких пацієнтів як серед військових, так і серед мирного населення.

Арсенал лікування таких станів складається з фармакотерапевтичних методів (препаратами першої лінії є антидепресанти) і з психотерапевтичних .

Окремо можна виділити інфузії субанестетичних доз кетаміну – відомого засобу для анестезії.

Існують дослідження з позитивним досвідом використання кетамінових інфузій для лікування  ПТСР у комбатантів та жертв військових дій. Перевагою над антидепресантами є короткий час проведення лікування (іноді відмічається ефект вже після 2 процедур) і відсутність тривалих побічних дій.

Ми запрошуємо до співпраці психіатрів, психотерапевтів, психологів, які діагностують ПТСР і пропонуємо методику лікування кетаміном як дієвий інструмент в його лікуванні.

Коментарі

Дописати коментар

Підпишіться на оновлення блогу