Як болять нерви або Про нейропатичний біль

Найбільш розповсюджена скарга пацієнтів після головного болю –«застудив нерв». 

нейропатичний біль

Нерви «застуджують» скрізь: на обличчі, в шиї, попереку, кінцівках і сідницях. Тож напишу невелике пояснення про ці «застуди».) Перше і основне – «застудити» нерви неможливо! 

Тепер детальніше. В периферійній нервовій системі існують 3 типи нервових волокон: моторні (рухові) – передають імпульси до м’язів, щоб вони рухались, сенсорні (чутливі, в тому числі і больові) – передають імпульси від всіх органів, щоб мозок «розумів», що з нами відбувається і вегетативні (або автономні) – переносять імпульси для забезпечення функціонування систем травлення, дихання, серцево-судинної та інших. 

Коли людина відчуває біль, важливо з’ясувати – чи є пошкодження якогось органу і тому по чутливим нервам організм передає інформацію головному мозку, що там є проблема, чи страждає власне якийсь нерв самостійно. Це питання вкрай важливе. Від відповіді на нього залежить вибір лікування. Найпоширеніший приклад помилки – коли пацієнти відчувають біль в обличчі, чутлива іннервація якого забезпечується трійчастим нервом. 

На жаль, помилка поширена і серед лікарів. В половині випадків без потреби призначаються антиконвульсанти – препарати для лікування епілепсії, якими лікується і невралгія трійчастого нерва. Тоді як при детальному огляді з’ясовується, що у людини є проблема зі скронево-нижньощелепним суглобом або неправильний прикус, тобто якась ортодонтична проблема. Страждає орган, який іннервується трійчастим нервом і він просто виконує свою функцію – передає в мозок інформацію про це. 

То коли ж можна запідозрити, що страждає власне нерв, тобто біль є нейропатичним? 

Перш за все, це характеристики болю. Частіше такий біль описують як пекучий, прострілюючий, високої інтенсивності, такий що не реагує на прийом звичайних знеболювальних (як то – нурофен, парацетамол). Такий біль може супроводжуватись відчуттям «повзання комах», онімінням, посиленням чутливості в ділянці болю. 

Раніше в англомовних джерелах такий біль визначався як біль, викликаний ушкодженням або захворюванням сомато-сенсорної системи. Наразі це визначення переглядається, і вчені вважають, що існує дещо більше механізмів виникнення болю, включно з так званою центральною сенситизацією – підвищенням чутливості центральної нервової системи до зовнішніх стимулів. 

Лікується такий біль різноманітними групами досить серйозних препаратів, а також певними інтервенційними методами, і важливо вчасно відрізнити його від інших типів болю, тому що при тривалому перебігу лікувати його важче.

Коментарі

Підпишіться на оновлення блогу