Невропатія трійчастого нерва як дебют розсіяного склерозу

Досить рідкісний і цікавий неврологічний кейс. 

Невралгія трійчастого нерва зустрічається в популяції з частотою від 0,3% до 3%. Це захворювання, яке викликається переважно анатомічним порушенням розташування трійчастого нерва та однієї із артерій головного мозку.

невролог Інна Вікторівна Бувайло
невролог Інна Вікторівна Бувайло

Основний прояв – різкий прострілюючий повторюваний (іноді до десятків разів на добу) біль в обличчі, дуже інтенсивний, пацієнти описують його, як «схожий на удар електричним струмом». 

І хоча цей біль завжди короткочасний – максимальна тривалість нападу до 2 хвилин, частіше – секунди, проте його інтенсивність така, що змушує людину завмерти на місці. Причин, як правило, буває декілька. Основна вказана вище – порушення анатомії нерва та судин. У таких випадках пацієнтам можна радити тривалий прийом спеціальних засобів (протисудомний препарат) або досить складну нейрохірургічну операцію. 

В ситуаціях, коли препарат не працює, або оперативне лікування неможливе з певних причин, ми в нашій клініці виконуємо радіочастотну абляцію («виключення» гілки нерва на тривалий час). 

Проте, сьогодні я хотіла б поділитись випадком, коли причиною такого болю у пацієнтки став розсіяний склероз – аутоімунне захворювання центральної нервової системи, при якому власна імунна система починає пошкоджувати нервову систему – викликає так звану демієлінізацію. Такий симптом може з 'являтись за умови демієлінізації трійчастого нерва у місці виходу його з головного мозку. 

 

На прийом звернулась молода жінка з двобічним болем та відчуттям оніміння в обличчі (оніміння не характерно для класичної невралгії і одразу насторожило). Хворіла пацієнтка на момент огляду більше місяця, неодноразово зверталась за допомогою, навіть виконала МРТ головного мозку (яка була нормальною), проте діагноз не було встановлено, відповідно – адекватна терапія не призначалась. 

Пацієнтці було призначено МРТ мосто-мозочкових кутів (її використовують саме для точного огляду ділянки мозку, з якої виходить трійчастий нерв), де і було знайдено пошкодження оболонок обох трійчастих нервів – ту саму демієлінізацію. Також повторно була призначена МРТ головного мозку з надтонкими зрізами, яка і виявила схожі вогнища в головному мозку. Після повного дообстеження (включно з дослідженням спинномозкової рідини) було діагностовано розсіяний склероз в стадії загострення і призначено відповідну терапію – короткий курс великих доз гормональних препаратів. 

 

Все це відбулось до початку війни. Результат у вигляді зменшення болю ми отримали ще в процесі лікування. Сьогодні пацієнтка звернулась за контрольним оглядом - почувається цілком нормально, скарги відсутні, нових змін на МРТ не знайдено. 

Таким чином, біль потребує дуже змістовної діагностики з урахуванням всіх можливих його причин. Ви можете звертатись на прийом в Центр медицини болю SPRAVNO 

Ми знаходимо причину болю і маємо великий арсенал як терапевтичних, так і інвазивних можливостей його подолання.

Коментарі

Підпишіться на оновлення блогу